Gyógytornász alapképzés (BSc)

Az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben nyerhető vissza a mozgásképesség egy betegség, műtét, baleset vagy bénulás után, nem csak az orvosokon múlik! Ha van a beteg mellett egy jól képzett gyógytornász, hamarabb fog talpra állni, vagy segítségével akár elkerülhető a műtéti beavatkozás is. A gyógytornász többek között mozgatással, mozgással, masszázzsal, elektroterápiával éri el a kellő hatást. A csontritkulásban és a gerincbántalmakban szenvedők is számíthatnak a segítségére. Tartáshibák javítása, törések utókezelése is szakterülete. Tanácsokkal látja el a gyógyulókat a hétköznapokra, az egészségeseket pedig bizonyos problémák megelőzésére oktatja.

Olyan továbbtanulókat, akik érdeklődnek a természet- és társadalomtudományok iránt, szeretnének mozgásterápiával gyógyítani, könnyen teremtenek kapcsolatot másokkal, szeretnek mozogni, tornázni, sportolni, szeretnének részt venni a gyógyításban, szívesen segítenek másoknak.

A gyógytornász- fizioterapeuta a természeti energiákat használja a gyógyításhoz. Ilyen energiák például az elektromos, a kémiai, és mechanikai energia, vagy a fény-, és hangenergia. A gyógytornász- fizioterapeuta a megelőzésben, gyógyításban és rehabilitációban ezeket az energiákat felhasználva elektroterápiás kezeléseket, ultrahangkezelést, különböző masszázs kezeléseket, hidroterápiát és a mozgásterápia számos változatát alkalmazza. A gyógytornász munkája nem csupán a kezelésekből áll. A terápiát minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg. A gyógytornász felméri a beteg funkcionális állapotát, feltérképezi a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Áttekinti az egyéb orvosi, laboratóriumi, képalkotó diagnosztikai vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében megtervezi és elvégzi a fizioterápiás kezeléseket. A gyógytornász, munkáját önállóan-, de egy olyan teamben végzi, ahol szűkebb értelemben az egészségügyben tevékenykedő szakemberekkel együtt, tágabb értelemben más, nem egészségügyi szakmák képviselőivel kell kooperálnia.

 

Az első évben élettudományi alapozó tárgyakat, mint anatómia, élettan, mikrobiológia és orvosi latin. Később gyógyszertan, belgyógyászat, neurológia (ideggyógyászat), reumatológia (a mozgásszervek elváltozásaival, későbbi mozgáskorlátozottságával és alakváltozásával foglalkozó klinikumi terület), traumatológia (baleseti sebészet) és rehabilitáció következik.
Mindezek mellett tanulsz még fizioterápiát – ami közhiedelemmel ellentétben nem csak elektroterápiát jelent, hanem pl. vízben történő mozgatást, gyógytornát és egyéb kezeléseket is. A manuális technikákon megtanulod, hogy például hogyan történik egy manuálterápiás kezelés, ami a sérülések, gyulladások, kopásos elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelése. Itt nemcsak az agyadnak kell jól működnie, hanem a kezednek is!
Az elméleti tudáson túl megtanulod a kezelések pontos és szakszerű gyakorlati kivitelezését is. A képzés során – sok más mellett – betekintést kapsz a fizioterápia nemzetközi módszereibe is.
Tanuláskor nemcsak az a fontos, hogy mit, hanem az is, hogy hogyan tanulsz. A “profi” tanulás elsajátításában, és a vizsgák könnyebb leküzdésében a tanulásmódszertan kurzus lesz majd a segítségedre. Annak érdekében, hogy munkádban minél jobban megálld a helyed, olyan tantárgyak is segítenek majd, ahol megtanulhatod, hogyan kell kommunikálni egy beteggel, együttműködni az egészségügyi team többi tagjával.

Több területen el tudsz helyezkedni, a gyógytornászokat a rehabilitációtól a wellnessig sok területen várják. Végzőseink kórházakban, klinikákon, idősek otthonában, rendelőintézetekben és otthonápolási szolgálatoknál is elhelyezkedhetnek. A betegellátás mellett a gyógytornászokat wellness központokban, fitnesztermekben, egészségturizmussal foglalkozó intézményekben és a gyógyfürdőkben is foglalkoztatják.

Számtalan lehetőség nyílik különböző hazai és külföldi továbbképzéseken, tanfolyamokon való részvételre. Ezek a tanfolyamok elmélyítik a szakterületekhez kötődő ismereteket , illetve új módszerekkel, eljárásokkal ismertetnek meg.

A gyógytornászok egyre több kutatásban vesznek részt, tudományos tevékenységükről hazai és nemzetközi konferenciákon és folyóiratokban számolnak be.

Ha az alapképzést követően folytatni szeretnéd tanulmányaidat, akkor jelentkezhetsz Fizioterapeuta mesterképzésünkre.

Munkád során számos továbbképzésen vehetsz részt, melyek segítségével bővítheted szakmai tudásod.

- Mi a gyógytornász szak szépsége? -

- Várunk szeptemberben! -